Janella  Purcell

Pudding z czarnego ryżu


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Pudding z czarnego ryżu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filiżanka wypłukanego kilkakrotnie i namoczonego czarnego ryżu

2 ½ filiżanki wody

laska wanilii

¼ - ½ filiżanki cukru palmowego

2 pokruszone strąki kardamonu

liść laurowy

szczypta soli morskiej

½ puszki mleczka kokosowego

2 obrane

pokrojone i zamrożone banany

 

 

Przygotowanie:


Ryż zalać wodą w rondelku. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. Wygarnąć nasiona. Dodać je do ryżu razem ze strąkiem. Dołożyć pozostałe składniki z wyjątkiem mleczka kokosowego. Gotować30-45 minut, aż ryż będzie miękki. Jeśli jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli za rzadki, gotować dłużej. Dosłodzić cukrem palmowym. Zmiksować mleczko kokosowe z bananami. Podawać ryż w małych miseczkach.

powrót

Podobne przepisy

Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.