Delia  Smith

Pudding z chleba z suszonymi owocami


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding z chleba z suszonymi owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 ml mleka

20 dag suszonych owoców – sułtanek

rodzynek

czarnych porzeczek i kandyzowanej skórki pomarańczowej

brandy

8 dag ciemnego cukru Muscovado

przyprawy

jajko

5 dag masła

cytryna

pomarańcz

cukier demerara

gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:


Resztki czerstwego chleba ciemnego lub białego kruszymy na kawałki, wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na pół godziny, by pieczywo je wchłonęło. Namaczamy suszone owoce w trzech łyżkach brandy. Cukier mieszamy z dwoma łyżeczkami mieszanych przypraw, roztrzepanym jajkiem i roztopionym masłem. Po wymieszaniu dodajemy do namoczonego w mleku chleba i wszystko razem mieszamy dużym widelcem. Do chlebowej masy dodajemy owoce, oraz skórkę otartą z jednej cytryny i z połowy pomarańczy. Przekładamy do naczynia, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy łyżką cukru demerara i sporą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na godzinę i 15 minut. Podajemy z bitą śmietaną, osłodzoną i wymieszaną z odrobiną brandy.

powrót

Podobne przepisy

Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.