Delia  Smith

Pudding z chleba z masłem i marmoladą


Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding z chleba z masłem i marmoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kromki wczorajszego

pszennego pieczywa

masło do ich posmarowania

marmolada

300 ml mleka

75 ml śmietanki

10 dag cukru

3 jajka

skórka otarta z pomarańczy

cukier trzcinowy demerara

posiekana skórka kandyzowana

 

 

Przygotowanie:


Kromki pieczywa smarujemy grubo masłem i jeszcze grubiej marmoladą. Przykrywamy je kolejnymi kromkami, smarujemy ich wierzch masłem, kroimy na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Kanapki zalewamy mieszanką z mleka, śmietany, cukru i jajek. Posypujemy skórką otartą z pomarańczy, cukrem trzcinowym i posiekaną skórką kandyzowaną. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący. Pudding podajemy prosto z piekarnika, polany schłodzoną śmietanką.

powrót

Podobne przepisy

Biszkopty z kremem i gruszkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet truskawkowy z bananami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Creme patissiere z owocami i cynamonem podany z sękaczem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.