Marieta  Marecka

Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 1608

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 szklanka ryżu arborio lub innego krótkoziarnistego

3,5 szklanki mleczka kokosowego

2 laski wanilii

2 ziarenka kardamonu

szczypta soli

ok. ¼ szklanki zwykłego białego cukru

4 gruszki

1 szklanka syropu z malin

2 goździki

1 gwiazdka anyżu

Przygotowanie:

Ryż wrzucamy do wrzątku na ok. 5 minut. Odsączamy i przekładamy do drugiego garnka. Zalewamy całość mleczkiem, dodajemy cukier, rozciętą laskę wanilii, wcześniej z niej wyciągamy ziarenka i też dodajemy do ryżu, dorzucamy kardamon i sól. Gotujemy całość pod przykryciem ok. 45 minut. W tym czasie przygotowujemy gruszki w syropie. Do rondelka wlewamy ok. 1 litra wody, dolewamy syrop z malin, dodajemy goździki, anyż oraz laskę wanilii przeciętą na pół. Podgrzewamy do zagotowania. Gruszki obieramy, przecinamy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Wkładamy je do gorącego syropu – całość gotujemy jeszcze przez ok. 20 minut, aż gruszki zmiękną. Gorący pudding podajemy z gruszkami odsączonymi z syropu. Pudding można również schłodzić, podobnie jak gruszki i podać wszystko na zimno. Przed schłodzeniem, pudding należy przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie pojawił się kożuch.

powrót

Podobne przepisy

Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Semifreddo czekoladowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Berrenika

postów: 3

26.07.2015 17:13

CYTUJ

Właśnie dziś wykonałam ten przepyszny deser :) Co prawda zamiast laski wanilii dodałam naturalnego ekstraktu waniliowego i nie dałam anyżu, bo nie miałam, ale efekt wyszedł naprawdę przepyszny ! :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.