Dave  Myers

Pudding ryżowy z owocami w syropie


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding ryżowy z owocami w syropie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 l mleka pełnotłustego

300 g ryżu krótkoziarnistego

15 g masła

3 łyżki cukru

1 laska wanilii, przekrojona

100 g sparzonych i obranych ze skórki migdałów, posiekanych

 

Owoce w lekkim syropie:

500 g wypestkowanych czereśni lub wiśni

100 g cukru

sok z jednej cytryny

2 łyżeczki mączki z maranty

kirsch, do smaku (opcjonalnie)

 

Do podania:

100 g bitej śmietany

 

Przygotowanie:

Do dużego rondla wlej mleko, dodaj ryż, masło, cukier i wanilię. Podgrzewaj na małym ogniu, do momentu, kiedy zaczyna wrzeć, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez 30 min, często mieszając, pilnując, by ryż nie przywarł do dna.
W tym czasie przygotuj owoce w syropie. Włóż czereśnie lub wiśnie do rondelka, wsyp cukier, wlej sok z cytryny i 300 ml wody. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści, po czym gotuj, aż owoce zmiękną. Wymieszaj mączkę z maranty z odrobiną wody i wlej do owoców, wymieszaj, poczekaj, aż syrop zgęstnieje. Wlej kirsch, jeśli go używasz.
Wymieszaj posiekane migdały z puddingiem. Podawaj z bitą śmietaną i dużą łyżką owoców.

powrót

Podobne przepisy

Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Morele zapiekane w syropie z wanilią
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.