Si King

Pudding ryżowy z marchewką


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Pudding ryżowy z marchewką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 l mleka

6 ziaren zielonego kardamonu

60 g jasnych rodzynek

60 g ryżu basmati

3 łyżeczki deserowe brązowego cukru

1 starta marchewka

mała puszka mleka skondensowanego

60 g migdałów

sparzonych i obranych ze skórki

 

 

Przygotowanie:


Wlać mleko do garnka, włożyć kardamon i rodzynki, gotować na średnim ogniu, mieszając.
Kiedy mleko zacznie wrzeć, wsypać wypłukany ryż i gotować, mieszając, by ryż nie przywarł do garnka.
Dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Kiedy ryż zmięknie i będzie puszysty, dodać startą marchewkę.
Wlać mleko skondensowane. Dodać migdały. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu 10-12 minut. Proporcje na 4 osoby.

powrót

Podobne przepisy

Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.