Roger Mooking

Pudding ryżowy z mango


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding ryżowy z mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pudding ryżowy z mango:

2 ½ łyżki masła

1 laska cynamonu

3 łyżki cukru

1 dojrzałe mango pokrojone w kostkę

1 łyżeczka oleju roślinnego

1 szklanka ryżu jaśminowego

1 szklanka mleka półtłustego

1 ½ szklanki mleka skondensowanego

2 szklanki wody

skórka 1 limety, dobrze posiekana

szczypta gałki muszkatołowej



Pudding ryżowy z mango:

Na średnim ogniu podgrzej średniej wielkości garnek. Do garnka włóż masło, laskę cynamonu, dodaj 1 łyżkę cukru. Roztop masło. Dodaj pokrojone w kostkę mango i mieszaj, aż lekko przyrumieni się.

Mieszankę (oprócz laski cynamonu) przełóż do miski. Do garnka wlej olej roślinny. Dodaj ryż jaśminowy i wymieszaj go z olejem. Dodaj mleko pełnotłuste, mleko skondensowane, wodę, skórkę limety i pozostały cukier. Wymieszaj. Kiedy ryż będzie gotowy (20 minut), dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. Do garnka włóż ½ mieszanki mango i wymieszaj. Przełóż ryżowy pudding z mango do miski. Udekoruj go mieszanką mango, która pozostała.



Opracowano na podstawie programu \"Nuta egzotyki na co dzień\".







powrót

Podobne przepisy

Letni deser z owoców
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle czekoladowo-marcepanowe:
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.