Anna Olson

Pudding ryżowy z koryntkami


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pudding ryżowy z koryntkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki mleka

2 szklanki wody

4 kawałki skórki z cytryny (bez białych włókien)

1½ łyżki ekstraktu waniliowego

¾ szklanki krótko ziarnistego ryżu

1/3 suszonych koryntek (rodzynek)

3 łyżki lekko prażonych płatków migdałowych

2/3 szklanki cukru

1 żółtko

cynamon do posypania

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać mleko z wodą, skórką cytrynową oraz ekstraktem waniliowym. Do gorącego płynu wsypać ryż i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut mieszając od czasu do czasu. Wyjąć skórkę cytrynową, dodać koryntki, płatki migdałowe i cukier. Gotować jeszcze 10 – 15 minut mieszając, aż ryż będzie miękki. Zdjąć z ognia, ostudzić przez 15 min. i wmieszać żółtko. Przełożyć pudding do miseczek i oprószyć cynamonem. Podawać na ciepło lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.