Pudding ryżowy z egzotyczną sałatką

Pudding ryżowy z egzotyczną sałatką
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • ok. 1 – 1,5 szklanki wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 laska wanilii
  • skórka starta z ½ limonki i ½ cytryny
Sałatka:
  • ½ pęczka mięty
  • 2 mango
  • garść orzeszków nerkowca
  • sok z ½ limonki
  • 2 łyżki miodu
  • ½ granatu
Do dekoracji:
  • miechunka i karambola

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, połowę wody, sól, przeciętą laskę wanilii, cukier i ryż.
Gotujemy całość na niezbyt dużym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Jeśli ryż wchłonie cały płyn, a nie zdąży się dogotować, należy dolać więcej wody lub mleczka kokosowego.
Do ryżu dodajemy skórkę z limonki i cytryny.
Orzeszki nerkowca kroimy drobniej i prażymy na suchej patelni.
Miód łączymy z sokiem z limonki i 2 łyżkami wody.
Mango kroimy w cienkie paski, miętę szatkujemy.
Łączymy ze sobą kulki granatu, mango, miód z sokiem z limonki i podprażone orzeszki nerkowca.
Gorący pudding rozkładamy do pucharków i dekorujemy sałatką oraz miechunką i plastrami karamboli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA