Anna Olson

Pudding roladowy z brązowym cukrem


Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pudding roladowy z brązowym cukrem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

2 łyżeczki granulowanych drożdży

4 łyżki ciepłej wody

½ szklanki mleka o temperaturze pokojowej

1 jajko o temperaturze pokojowej

2 łyżki cukru

2 ½ szklanki mąki uniwersalnej

½ łyżeczki soli

½ kostki miękkiego masła

½ szklanki kremowego śmietankowego twarożku



Nadzienie

1 kostka miękkiego masła

1 szklanka brązowego cukru

1 łyżka cynamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 szklanka orzechów pekan



Pudding

4 szklanki mleka

1 łyżka ekstraktu waniliowego

¼ szklanki cukru + 2 łyżki do posypania

¼ szklanki brązowego cukru

8 jajek



Przygotowanie ciasta

Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, zamieszać i pozostawić na 5 minut. Dodać mleko, jajko, cukier i wymieszać za pomocą miksera. Dodać mąkę oraz sól i mieszać przez 1 minutę, żeby składniki się połączyły. Dodać masło, twarożek i mieszać jeszcze przez 5 minut mikserem na średnich obrotach. Posmarować miskę małą ilością oleju, włożyć do niej ciasto, przykryć i pozostawić w cieple na 1 godzinę.



Przygotować nadzienie

Zmieszać masło, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Drobno posiekać orzechy pekan i dodać do mieszaniny. Rozsmarować połowę nadzienia na dnie formy do pieczenia o rozmiarach ok. 20 cm x 30 cm. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Na blacie lekko wysmarowanym olejem rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok. 1,2 cm. Rozprowadzić pozostałe nadzienie na cieście i zrolować je wzdłuż. Pokroić roladę na 12 równych kawałków i ułożyć w prostokątnej formie z resztą nadzienia, pozostawiając między kawałkami ciasta nieco wolnego miejsca. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec 30 minut. Przed przygotowaniem puddingu pozostawić ciasto na noc w formie na powietrzu, żeby podeschło.



Przygotować pudding

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wyjąć kawałki ciasta z formy i pokroić na kromki tak, aby było widać spiralne nadzienie. Posmarować masłem prostokątną formę i ułożyć w niej płasko kromki ciasta. Zagotować mleko z wanilią na średnim ogniu. W misce zmieszać jajka z cukrem. Powoli dodawać gorące mleko, stale mieszając. Zalać ciasto mieszaniną i docisnąć, żeby dobrze nasiąkło. Posypać pudding cukrem. Zapiekać przez 35-45 minut, aż pudding stanie się sprężysty. Pokroić pudding na kwadratowe kawałki, nakładać łyżką na talerzyki. Podawać na ciepło.



©Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Domowe krakersy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto z Earl Grey'em
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.