Jacek Sikora

Pudding miodowo-marchewkowy


Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska

Pudding miodowo-marchewkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

700 g marchewek

3/4 szklanki cukru

2 łyżki miodu

1/3 gałki muszkatołowej

laska cynamonu

4 ziarna kardamonu

2 szklanki mleka

1/2 szklanki rodzynek

łyżeczka wody różanej

łyżka mąki

2 łyżki wody

30 g klarowanego masła

1/2 szklanki migdałów

op. cukru waniliowego

 

Przygotowanie:

Marchewkę obrać i utrzeć na drobnej tarce. W rondelku gotować ją z miodem, cukrem, mlekiem oraz cynamonem, kardamonem i gałką. Gdy wszystko się zagotuje zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze 20 minut. Mieszaj w rondelku co jakiś czas. Dodaj rodzynki i wodę różaną. Wymieszaj mąkę z wodą i dodaj do puddingu. Gotuj jeszcze 2 minuty lub aż cały płyn zgęstnieje. Dodaj klarowane masło. Nałóż do miseczek i odstaw na kilka godzin. Migdały gotuj 5 minut, obierz ze skórki i posiekaj w zapałki. Upraż je na patelni i posyp nimi gotowy pudding tuż przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.