Bill Granger

Pudding imbirowy


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska

Pudding imbirowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100g masła

½ filiżanki cukru

2 jajka

100g kandyzowanego imbiru

filiżanka mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ filiżanki mleka

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać masło z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajka, po każdym wymieszać. Dodać kandyzowany imbir, wymieszać. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dolać mleko i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do natłuszczonych foremek do puddingu (można użyć ceramicznych miseczek do zapiekania) i uszczelnić pergaminem. Gotować na parze (np. na koszyczku do gotowania na parze), na wolnym ogniu 35 do 40 minut. Kiedy pudding będzie gotowy, oderwać go nożem od ścianek formy, wyłożyć na talerz i polać polewą.
Polewa: Wlać do rondelka mleczko kokosowe, żółtka i wsypać cukier oraz skrobię. Wymieszać i gotować 5 do 10 minut na wolnym ogniu, aż powstanie gładka masa.

powrót

Podobne przepisy

Rozmaite desery
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.