Sophie Grigson

Pudding czekoladowy z rozmarynem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Pudding czekoladowy z rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g cukru

szklanka białego wytrawnego wina

sok z 1 cytryny

600 ml śmietany kremówki

160 g gorzkiej czekolady 70%

gałązka rozmarynu

 

 

Przygotowanie:


Do rondla o grubym dnie wsypać cukier i zalać winem i sokiem cytrynowym. Podgrzać składniki
na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Dolać śmietanę kremówkę i gotować na małym ogniu stale mieszając, aż zgęstnieje. Dodać posiekaną czekoladę i gałązkę rozmarynu, mieszać, aż czekolada się rozpuści i gotować jeszcze 20 min, żeby powstał gęsty ciemny krem.
Mieszaninę przecedzić i ostudzić, mieszając od czasu do czasu, żeby krem się nie rozwarstwił.
Ostudzony do temperatury pokojowej krem przelać do kokilek / małych miseczek i schłodzić. Podawać przybrany migdałowymi płatkami i zatkniętymi "pędzelkami" z listków rozmarynu.

powrót

Podobne przepisy

Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki belle Helene
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.