Nigel Slater

Pudding chlebowy


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding chlebowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

25 g masła plus odrobina do wysmarowania formy

8 kromek pieczywa

50 g rodzynek sułtańskich

2 łyżeczki cynamonu

350 ml pełnotłustego mleka

50 ml śmietany kremówki

2 jaja od kur z wolnego wybiegu

25 g cukru

starta gałka muszkatołowa do smaku

 

 

Przygotowanie:


Posmaruj formę masłem. Odetnij skórkę z każdej kromki. Posmaruj każdą kromkę z jednej strony masłem i przekrój na pół, aby powstały dwa trójkąty. Ułóż w formie warstwę pieczywa – posmarowaną masłem stroną do góry – dodaj rodzynki, posyp cynamonem. Powtórz te czynności aż wykorzystasz całe pieczywo. Zakończ warstwą chleba. Na wolnym ogniu podgrzej w rondlu mleko ze śmietaną aż zacznie wrzeć, lecz nie pozwól, by się zagotowało. Wbij jajka do miski, wsyp ¾ cukru i lekko ubij, aż kolor zblednie. Dodaj ciepłe mleko ze śmietaną i dokładnie zamieszaj. Zalej kremem pieczywo i odstaw na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz 30-40 minut aż krem stężeje, a pieczywo stanie się złocistobrązowe.

powrót

Podobne przepisy

Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Klasyczny sernik
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc.26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.