Jacques Reymond

Pudding chlebowy


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding chlebowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 czerstwy bochenek białego pszennego chleba

masło

dżem z gorzkich pomarańczy (patrz: oddzielny przepis)

120 g rodzynek sułtanek

1 łyżeczka kandyzowanej skórki cytrynowej

1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

sok z 2 cytryn

115 g posiekanych suszonych moreli

moczonych przez noc w białym sherry

1 litr mleka

2 laski wanilii

5 jajek

6 płaskich łyżek drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Pokrój chleb na kromki i odkrój skórkę. Posmaruj każdą kromkę dżemem z gorzkich pomarańczy i przekrój je na połówki. Natłuść cienko masłem szerokie prostokątne żaroodporne naczynie. Ułóż jedną warstwę chleba, posyp garścią sułtanek, skórki cytrynowej i pomarańczowej oraz posiekanych moreli, Skrop sokiem z cytryny. Ułóż kolejną warstwę chleba i posyp drugą garści

powrót

Podobne przepisy

Tort dulce de leche
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Czekoladowe brownie z orzechami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.