Anna Olson

Pudding chlebowy z zielonymi jabłkami


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska, Kuchnia irlandzka

Pudding chlebowy z zielonymi jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 łyżek stopionego miękkiego masła

½ długiej bagietki

czerstwej i pokrojonej w kostkę

3 łyżki rodzynek

2 żółtka

2 jajka

1/3 szklanki cukru

1¼ śmietany kremówki

1 szklanka mleka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

4 łyżki likieru Irish Cream (ewentualnie)

cukier do posypania

syrop klonowy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Połową stopionego masła, za pomocą pędzla, posmarować ścianki i dno kwadratowej formy o boku 23 cm. W dużej misce wymieszać pokrojoną bagietkę, obrane i pokrojone
w kostkę jabłka i rodzynki z pozostałym masłem, a następnie przełożyć do przygotowanej formy.
Za pomocą trzepaczki wymieszać żółtka, całe jajka i cukier. Dodać śmietanę, mleko i ekstrakt waniliowy. Zalać mieszaniną zawartość foremki i delikatnie docisnąć dłońmi, żeby bagietka wchłonęła płyn. Odstawić na ok.15 minut. Ewentualnie polać Irish Cream. Posypać cukrem.
Wstawić foremkę do większej formy. Do zewnętrznej, większej formy nalać wrzątku do połowy wysokości i ostrożnie wstawić wszystko do piekarnika. Piec 50 – 60 minut, aż pudding stanie się złocisty i sprężysty. Wyjąć pudding z kąpieli wodnej i za pomocą pędzla posmarować syropem klonowym. Podawać na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.