Ricardo Larrivee

Pudding chlebowy z rumowym sosem


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding chlebowy z rumowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na pudding:

2 szklanki mleka

4 jajka (żółtka oddzielone od białek)

1 łyżka ciemnego rumu

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

5 ½ szklanki czerstwego białego pieczywa, pokrojonego w kostkę

½ filiżanki rodzynek

1 filiżanka brązowego cukru



Na sos rumowy:

1 ½ filiżanki brązowego cukru

2 łyżeczki mąki

¾ szklanki (180 ml) śmietany 36%

¾ szklanki (180 ml) mleka

1 łyżka ciemnego rumu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ szklanki prażonych orzechów pekan





Pudding:

Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść formę do sufletu o średnicy 20 cm i pojemności 2 litrów, następnie posyp ją cukrem. W naczyniu wymieszaj mleko, żółtka, rum i wanilię. Dodaj chleb i rodzynki. Odstaw na 10 minut, by pieczywo wchłonęło płyn. W drugim naczyniu ubij białka. Stopniowo dodawaj brązowy cukier, aż piana stanie się sztywna. Za pomocą szpatułki stopniowo wmieszaj pianę do namoczonego chleba. Postępuj ostrożnie i delikatnie. Masę wylej do formy. Piecz około godziny, aż środek puddingu się zetnie, lecz pozostanie wilgotny.



Sos rumowy:

W rondlu połącz brązowy cukier z mąką. Dodaj śmietanę, mleko, rum i wanilię. Zagotuj, cały czas mieszając. Ostudź sos do średniej temperatury, od czasu do czasu mieszając. Podaj natychmiast. Udekoruj orzechami pekan i polej sosem rumowym.



© Ricardo Larrivée

powrót

Podobne przepisy

Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.