Tomasz Jakubiak

Pudding chlebowy z mazowiecką nutą


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 263

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4-5 kromek pieczywa razowego

3 jajka

szczypta cynamonu

250 ml słodkiej śmietanki

100 ml kwasu chlebowego

3 łyżki brązowego cukru

masło do wysmarowania foremek

 

Sos:

4 łyżki brązowego cukru

½ szklanki kwasu chlebowego

50 ml słodkiej śmietany

Przygotowanie:

Kromki chleba pokrój w średnią kostkę.
W misce dokładnie połącz jajka, cynamon, śmietanę, kwas chlebowy i brązowy cukier.
Wysmaruj niewielkie, okrągłe foremki masłem i ułóż w nich kostki chleba. Chleb zalej masą jajeczną. Piecz 180-200 stopniach przez 30-40 minut.
Przygotuj sos. W rondlu skarmelizuj cukier. Dolej kwas chlebowy i słodką śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sos gotuj do momentu, aż się zredukuje i zgęstnieje. Podawaj pudding z sosem. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.