Bill Granger

Pudding bananowy


Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Pudding bananowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Polewa

filiżanka wody

¾ filiżanki brązowego cukru

¼ filiżanki syropu z trzciny cukrowej



Ciasto

filiżanka mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

½ filiżanki cukru pudru szczypta soli

¾ filiżanki mleka

85g masła, jajko

łyżeczka ekstraktu waniliowego

banany

dodatek: lody waniliowe



Przygotowanie

Przygotować polewę-wymieszać wodę, cukier i syrop z trzciny cukrowej. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Mieszając wlewać mleko i przestudzone stopione masło. Dodać lekko roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy wymieszać. Dodać banana rozgniecionego widelcem. Bananów nie należy rozgniatać na miazgę, powinny zostać wyczuwalne grudki. Ciasto przelać do żaroodpornego naczynia i polać syropem. Podczas pieczenia część syropu spłynie na dno formy i utworzy sos. Piec przez 30 minut. Podawać w małych miseczkach, polany sosem, z lodami waniliowymi.



© Bill Granger 2006

powrót

Podobne przepisy

Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone banany z sosem z kasztanów jadalnych
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Alkohole (odc.34)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Pawłowej
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.