Pudding bananowo-karmelowy

Przepis z programu Ideał (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding bananowo-karmelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

125 g mąki pszennej

115 g drobnego cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 dojrzałe banany, 1 rozgnieciony, a 1 pokrojony wzdłuż na ćwiartki

250 ml mleka

85 g roztopionego masła

1 lekko rozkłócone jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

śmietana do polania przy podaniu



140 g miękkiego brązowego cukru

90 g złocistego syropu melasowego (golden syrup)

250 ml wrzątku



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180oC -160oC z termoobiegiem. Natłuść brytfankę o pojemności 2,5 litra.

Przesiej mąkę z solą i proszkiem do pieczenia do miski z cukrem. Dodaj rozgniecionego banana, mleko, stopione masło, jajko oraz ekstrakt waniliowy i utrzyj, aż składniki się połączą. Przelej mieszaninę do brytfanki, a na wierzchu ułóż 4 kawałki banana. Zagotuj w rondelku cukier z syropem melasowym. Polej pudding wrzącym roztworem i piecz jeszcze 30-40 minut do czasu, aż wyrośnie i będzie złocisty. Podawaj porcje puddingu ze śmietaną.



powrót

Podobne przepisy

Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie w maladze
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.