Lucinda Scala  Quinn

Pudding a la suflet cytrynowy


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding a la suflet cytrynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka masła

do smarowania foremek

5 dużych jaj (oddzielić białka od żółtek)

¾ szklanki cukru

1 łyżka świeżo otartej skórki z cytryny

¼ szklanki soku z cytryny

2 łyżki cukru pudru

do posypania

bita śmietana

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Wysmarować masłem 6 niewielkich foremek lub większą foremkę o wymiarach 20 x 25 cm. Ustawić foremki w brytfance. Zagotować wodę w rondelku lub czajniku.
W dużej misce ubić białka na sztywną pianę. W innej misce ubijać żółtka, aż się spienią i zjaśnieją, 3-4 minuty. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Dodać białka do żółtek, wymieszać. Napełniać foremki w trzech czwartych. Otworzyć piekarnik. Szybko, ale ostrożnie nalać do brytfanki wrzątku do połowy wysokości foremek. Wstawić brytfankę do piekarnika i piec w kąpieli wodnej 20-25 minut. Nie przepiec. Wyjąć brytfankę z piekarnika. Wyjąć foremki, odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.