Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/2 litra wody

80g mąki

200g cukru

50g masła

3 jaja

3 cytryny

 

 

Przygotowanie:


W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę z masłem i ze skórką z dwóch cytryn (tylko żółta skórka). Ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy mąkę i powoli dodajemy syrop z cukru, masło i skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy masę do rondla i powoli podgrzewamy do wrzenia na umiarkowanym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy krem z ognia, dodajemy sok z cytryny i delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Myjemy truskawki w lodowatej wodzie, obieramy z krynoliny zielonych listków, delikatnie osuszamy i kroimy na plasterki. W pucharach nakładamy naprzemiennie warstwę kremu i truskawek, schładzamy w lodówce przez 3 godziny. Dekorujemy truskawkami i rozetkami z bitej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rozmaite desery
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.