MENU
Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Ptysie

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt

trudność: łatwe

rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka

składniki i przygotowanie:



Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
¼ łyżeczki grubej soli
1 szklanka wody
8 łyżek masła (125 g), pokrojonego na małe kawałki
5 dużych jajek, o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Przygotować rękaw cukierniczy z końcówką o średnicy 1 cm. W małej misce wymieszać mąkę z solą. Do rondla średniej wielkości wlać wodę i wrzucić masło. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę z solą. Ucierać energicznie drewnianą łyżką, aż masa stanie się gładka, będzie odstawać od ścianek rondla i zacznie tworzyć kulę. Zdjąć rondel z ognia. Odstawić do ostygnięcia na kilka minut. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając – za każdym razem przez 1-2 minuty, aż masa będzie gładka i lśniąca. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego (do nakładania można użyć łyżki). Dwie blachy do pieczenia posmarować masłem lub wyłożyć pergaminem. Wyciskać z rękawa porcje ciasta o wybranym kształcie. Na tym etapie można zamrozić porcje ciasta, przełożyć do torebek i przechować w zamrażalniku. Małe ptysie (średnica 1,5 cm) piec 10 do 12 minut. Typowe eklerki piec 10 minut, następnie podwyższyć temperaturę piekarnika do 220°C i piec jeszcze około 15 minut, aż ptysie urosną, nabiorą złocistej barwy i w dotyku będą twardawe. Odstawić do całkowitego ostygnięcia na metalową kratkę.

Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.



skomentuj przepis >>