Donna Dooher

Ptysie z chorizo


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

Ptysie z chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: Porcja na 60 sztuk





PTYSIE

½ szklanki (125 ml) drobno pokrojonej kiełbasy chorizo

¾ szklanki (175 ml) drobno pokrojonego sera manchego

¼ szklanki (60 ml) drobno posiekanej dymki

1 szklanka (250 ml) wody

125 g niesolonego masła, pokrojonego w drobną kostkę

¼ łyżeczki (1 ml) soli

1 szklanka (250 ml) mąki

4 jajka

mąka do oprószenia foremek

olej roślinny do głębokiego smażenia

4 łyżeczki (20 ml) mieszanki przypraw





Przygotowanie

Rozgrzać patelnię i na małym ogniu podsmażyć kiełbasę. Odstawić, wystudzić. Wymieszać chorizo, ser i dymkę. W dużym garnku z grubym dniem zagotować wodę z masłem i solą. Zestawić z ognia, wsypać wszystką mąkę na raz i mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie ciasto. Postawić garnek na ogniu i nadal mieszać 2 min., aż na dnie utworzy się warstewka ciasta. Uważać, żeby się nie przypaliło.

Przełożyć ciasto do malaksera z mieszadłem. Pojedynczo dodawać jajka, dokładnie po każdym ubijając. Zeskrobywać ciasto ze ścianek miski i ubijać 3 – 4 minuty. Dodać kiełbasę z dodatkami i wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na oprószoną mąką stolnicę wyciskać 30-to centymetrowe wałki ciasta, kroić na 4-ro centymetrowej długości kawałki. Lekko oprószyć mąką.

Wlać do woka 2 szklanki (500 ml) oleju i rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Przy pomocy metalowej łyżki wkładać kawałki ciasta do gorącego tłuszczu. Smażyć 2 i pół minuty na każdej stronie, aż będą złociste. Nie wkładać za dużo na raz. Osączyć na papierowym ręczniku i posypać mieszanką przypraw. Powtarzać do wyczerpania ciasta. Podawać na ciepło.





MIESZANKA PRZYPRAW

½ szklanki (125 ml) gruboziarnistej soli

¼ szklanki (60 ml) mielonych nasion kolendry

2 łyżki stołowe (30 ml) mielonego kminu rzymskiego

2 łyżki stołowe (30 ml) sproszkowanej słodkiej papryki

2 łyżeczki (10 ml) pieprzu kajeńskiego





Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w małej miseczce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.





@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.