Gary  Rhodes

Ptysie serowe z renklodowym chutney


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Ptysie serowe z renklodowym chutney
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki ciasta:

75 ml wody

75 ml mleka

100 g masła

½ łyżeczki miałkiego cukru

½ łyżeczki soli

150 g mąki

3 jaja

100g startego sera gruyère (25g do posypania)

szczypta pieprzu kajeńskiego

rozkłócone jajo



Przygotowanie ptysiów:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Do rondla wlej wodę i mleko. Wrzuć masło, cukier i sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę. Wyłącz gaz. Dosyp mąkę. Postaw na ogniu, ucieraj drewnianą łyżką przez 1-2 minuty. Wbijaj jaja po jednym, cały czas ucierając. Dosyp 75 g sera gruyère i szczyptę pieprzu kajeńskiego. Wymieszaj. Nabieraj masę łyżką i formuj w dłoniach kulki. Układaj je na teflonowej blasze do pieczenia, pozostawiając duże odstępy. Posmaruj kulki ciasta rozkłóconym jajkiem. Posyp resztą sera gruyère. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-18 minut. Otwórz upieczone ptysie i napełnij renklodowym chutney. Podawaj.



© Gary Rhodes



powrót

Podobne przepisy

Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biała kiełbasa zapiekana z Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tartinki z oliwkami i orzechami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaczano-krabowe placuszki rosti
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Kiełbaski nie całkiem w bułkach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.