Ptifurki

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ptifurki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

4 jajka

125 g cukru

łyżeczka ekstraktu waniliowego

125 g przesianej mąki

szczypta soli



Lukier i przybranie:

3 łyżki galaretki morelowej lub z czerwonej porzeczki

110 g marcepanu

łyżka syropu kukurydzianego

2 miarki cukru pudru

barwnik spożywczy (ew.)

srebrne kuleczki lub kwiatuszki cukiernicze do przybrania



Przygotowanie:

Natłuścić i wyłożyć papierem formę o śr. 23 cm. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Utrzeć jajka z cukrem, najlepiej mikserem elektrycznym, aż potroją objętość i staną się jedwabiste jak bita śmietana. Dodać ekstrakt waniliowy. Dosypać mąki, po łyżce, i łagodnie przegarnąć, unikając zbytniego mieszania. Przelać ciasto do formy i piec do chwili, w której wkłuta w środek wykałaczka wyjdzie czysta, ok. 25 minut. Przestudzić w formie przez 10 minut, przełożyć na kratkę i wystudzić do końca.



Przygotować wierzch: roztopić w rondlu galaretkę z łyżką wody i przecedzić. Położyć ciasto na kratce do góry dnem i wysmarować je galaretką. Rozwałkować marcepan do wielkości ciasta i nałożyć go na wierzch. Wyrównać brzegi, zawinąć w folię i schłodzić przez pół godziny w lodówce, żeby wygodnie było kroić.



Przygotować lukier: wlać syrop kukurydziany do rondelka z dwiema łyżkami ciepłej wody i podgrzać, żeby się rozpuścił. Dodać cukier, dolewając jeszcze 2 łyżki ciepłej wody (lub likier), żeby powstał gładki lukier. Można dodać koloru barwnikiem spożywczym.



Wyjąć ciasto z lodówki i pokroić ostrym nożem na kwadraty o boku 2,5 cm. Ułożyć je na kratce wstawionej na blachę. Nakładać lukier łyżką na każde ciasteczko. Po zastygnięciu czynność powtórzyć. Przybrać ozdobami i trzymać do podania w szczelnym pojemniku.

Jeśli ciasto ma być wilgotniejsze, należy je przesmarować dwiema łyżkami likieru przed nałożeniem dżemu.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Napoleonka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Babeczki czekoladowo - wiśniowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.