Gieno Mientkiewicz

Pstrągowe kluseczki z kozią bryndzą i frytki z wołoskiego białego sera


Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 3712

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 mały wędzony pstrąg

30 dag mąki

3 jaja

2 łyżki koziej bryndzy

20 dag niewędzonego sera wołoskiego

3 łyżki masła

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

 

dla koloru i smaku, warto dodać trochę ziół - mogą to być czubki pokrzyw, listki szczawiu, liście szpinaku, bazylii

 

 

Przygotowanie:

Jaja wbić do miseczki, dodać odrobinę wody, posolić. Stopniowo dodawać mąkę, aż do elastycznej konsystencji. Z pstrąga wyjąć mięso, posiekać je niezbyt drobno, dodać do ciasta. W garnku zagotować wodę, osolić. Łyżką maczaną w wodzie kłaść podłużne kluseczki. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić. Ser wołoski pokroić w ósemki przypominające grube frytki. Na patelni stopić masło, wrzucić cząstki sera, zrumienić obustronnie, dodać posiekany czosnek i wrzucić kluseczki, dodać zielone listki. Całość zaciągnąć kozią bryndzą, popieprzyć do smaku. Udekorować czubkami pokrzyw.

powrót

Podobne przepisy

Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Galareta z sandaczem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorada bellavista
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.