Adam Chrząstowski

Pstrąg z ziołami i pikantnym masłem oraz orientalną sałatką z ogórka


Przepis z programu Adam na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 12308

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 pstrągi wypatroszone i umyte ok. 300 g każdy

8 gałązek świeżego tymianku

4 gałązki świeżego rozmarynu

8 listków szałwii

12 gałązek natki pietruszki

1 kostka masła (miękkiego)

6 ząbków czosnku

1 łyżeczka ostrej papryki

sól

2 średnie ogórki węże

1 pęczek koperku posiekany

4 łyżki miodu lipowego

4 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki sosu ostrygowego

kilka kropel tabasco

 

 

Przygotowanie:


Z pstrągów usuwam kręgosłupy i ości, obcinam płetwy brzuszne. Ząbki czosnku siekam i rozcieram solą. Czosnek i ostrą paprykę mieszam z masłem i nacieram wnętrze ryb. Gałązki ziół dzielę na 4 części i wkładam do pstrągów. Całość spinam wykałaczkami lub zszywam nicią. Pstrągi lekko nacinam, solę i piekę na średnio rozgrzanym ruszcie. W tym czasie ogórka kroję na plastry i dodaję do niego koperek, miód, sok z cytryny, olej sezamowy, sos ostrygowy i tabasco. Mieszam i odstawiam. Pstrągi są gotowe, gdy płetwy grzbietowe łatwo daje się wyciągnąć. Usuwam wykałaczki lub nić i podaję z odcedzoną z soku sałatką.

powrót

Podobne przepisy

Gotowany pstrąg
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Okoń morski pieczony w soli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Galareta z sandaczem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Śledź z patelni z sałatką tabuleh i sosem tahini
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.