Rick Stein

Pstrąg z sosem z mięty, natki i kaparów


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Irlandzkie wakacje (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Pstrąg z sosem z mięty, natki i kaparów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 pstrągi

50 ml wody

25g masła

½ łyżki (7,5 ml) siekanej mięty

mały pęczek szczypiorku

1 ½ łyżki (22,5 ml) posiekanej natki pietruszki

1 ½ łyżki (22,5 ml) kaparów w zalewie

3 filety anchois w oleju

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki (2,5 ml) musztardy Dijon

½ łyżki (7,5 ml) soku z cytryny

1 łyżeczka (5 ml) mąki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Posolić pstrągi wewnątrz brzucha. Ułożyć w płaskiej brytfance i polać wodą. Na wierzchu ryb położyć połowę masła w małych kawałeczkach. Przykryć folią aluminiową i piec 25 minut. Kapary osączyć z zalewy i opłukać. Anchois osączyć z oleju. Posiekać grubo miętę, szczypiorek i natkę, dodać kapary, anchois i czosnek i wszystko razem posiekać. Przełożyć do miseczki i wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Resztę masła i mąkę wymieszać w małej miseczce na gładką pastę. Dodać posiekane dodatki i wymieszać, dodać musztardę i wymieszać, dodać sok z cytryny i wymieszać. Wyjąć pstrągi z pieca. Ryby odłożyć na bok, przykryć folią i trzymać w cieple. Brytfankę postawić na kuchence i zagotować sos pozostały z pieczenia. Dodać masło z mąką i dodatkami, wymieszać i chwilę pogotować. Rozłożyć pstrągi na talerzach i polać sosem. Udekorować natką.

powrót

Podobne przepisy

Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Solony dorsz po neapolitańsku
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Okoń morski w ziołach
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

freciczka

postów: 5

20.09.2011 19:29

CYTUJ

Cudowny przepis - u mnie uległ małej modyfikacji ze względu na brak szczypiorku w domu i niechęć do natki;) Zamiast nich dodałam posiekaną bazylię, ale myślę, że nic nie stracił a nawet zyskał:) Podałam z domowymi, podwójnie smażonymi frytkami i sałatką z pomidorów.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.