Pstrąg z grilla z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chrzanowym

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby

Pstrąg z grilla z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chrzanowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 pstrągi

natka pietruszki

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 cytryna oraz sok z 1 limonki

30 g płatków migdałowych

oliwa z oliwek

kilka gałązek tymianku

zioła prowansalskie

sól morska

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pstrągi wypatroszyć (jeśli jest taka potrzeba), oskrobać z łusek i umyć.
Przygotować odpowiedniej wielkości kawałki folii aluminiowej i ułożyć na
niej ryby.
Ponacinać skórkę w odstępach co 1-2 cm. Posmarować oliwą z oliwek, skropić
sokiem z limonki oraz oprószyć solą i pieprzem. Do środka włożyć kilka
gałązek natki pietruszki, po dwie gałązki świeżego tymianku oraz po łyżeczce
przygotowanego wcześniej masła czosnkowego (czosnek sprasować i połączyć z masłem, następnie dodać łyżeczkę ziół prowansalskich).
Rybę posypać płatkami migdałowymi. Tak przygotowaną zawinąć
w folię aluminiową.
Piec pod grillem piekarnika lub na grillu ogrodowym przez ok. 25 minut,
następnie folię odchylić tak, aby każdy pstrąg przypiekał się przez ok. 5
minut (aż płatki migdałów lekko zbrązowieją).

powrót

skomentuj przepis

#eloko

07.12.2011 13:16


kraków

CYTUJ

potrafię przypalić nawet wodę, ale spróbowałam Twojego przepisu. I to jest najlepszy pstrąg jakiego jadłam! Czapki z głów!

#patka0216

06.12.2011 13:53


southport

CYTUJ

Swietny przepis!!!Bardzo pyszne!!!

#wety

06.12.2011 00:03


CYTUJ

wygląda smacznie:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.