Pstrąg w sezamie z jabłkiem na ostro i smażonymi ziemniakami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby

Pstrąg w sezamie z jabłkiem na ostro i smażonymi ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały pstrąg (ok. 300 g)

1 l oleju

sezam 30 g (3 łyżki)

pół twardego jabłka

cukinia 80 g

papryczka chili

limonka 1 szt

cytryna 1 szt

ziemniaki 100 g

mąka ziemniaczana 12 g (1 łyżeczka)

cukier 3 g (½ łyżeczki)

koperek

świeże oregano

sól

pieprz kolorowy

masło 7 g (1 łyżeczka)

oliwa extra vergine

 

 

Przygotowanie:


1. Przeprowadzić obróbkę wstępną pstrąga: umyć, oskrobać, opłukać, odciać głowę, rybę rozciąć wzdłuż kręgosłupa zatrzymując się na ogonie, usunąć kręgosłup i ości. Powinny powstać dwa luźne filety połączone ogonem.
2. Rybę natrzeć oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Odstawić do lodówki na min. 2h.
3. Przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaków: umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić. Ugotować od wrzącej osolonej wody. Ugotowanego ziemniaka przepuścić przez praskę wymieszać z pieprzem kolorowym, solą i drobno pokrojonym koperkiem. Uformować kulki wielkości orzecha laskowego i smażyć na głębokim tłuszczu. Przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu.
4. Przeprowadzić obróbkę wstępną jabłka oraz chili: jabłko umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne; chili umyć. Jabłko pokroić w kostkę i przełożyć do zimnej wody z sokiem z cytryny (aby nie zczerniało). Chili pokroić w krążki. Jabłko gotować od wrzącej wody przez 2 minuty, z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny. Jabłko połączyć z chili, pogotować jeszcze 1 minute. Sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej oraz wody i połączyć z jabłkami w celu zagęszczenia. Całość wymieszać z pokrojonymi listkami oregano.
5. Cukinię pokroić w paski o grubości 0,5cm i szerokości 1cm, oprószyć solą i pieprzem – zgrillować na patelni grillowej.
6. Rybę panierować w mące, jajku i sezamie. Zwinąć filety (każdy z osobna) do środka i połączyć ze sobą wykałaczką. Powinno to wyglądać jak dwa ślimaki połączone wspólnym ogonem. Rybę usmażyć w głębokim tłuszczu.
7. Po usmażeniu usunąć wykałaczkę.
8. Rybę serwować ułożoną na cukinii w towarzystwie jabłek na ostro, oraz kulek ziemniaczanych. Rybę polać roztopionym masłem, przybrać ósemką limonki, cytryny oraz gałązką koperku.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.