Dave  Myers

Pstrąg w migdałach


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pstrąg w migdałach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże filety z pstrąga

200 ml mleka pełnotłustego

2 łyżki mleka pełnotłustego

2 łyżki mąki, doprawionej solą i pieprzem

1 łyżka oliwy

50 g masła

2 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanych kaparów

1 cytryna (sok i skórka)

Przygotowanie:

Osusz filety ręcznikiem papierowym, odstaw.
Do jednego głębokiego talerza wlej mleko, do drugiego wsyp mąkę ze zmielonymi migdałami. Zanurzaj filety w mleku, a następnie obtaczaj w mące z mielonymi migdałami, tak, by pokryły się równą warstwą.
Na patelni rozgrzej oliwę i połowę masła. Ułóż filety na patelni, skórą do góry i smaż przez 2 min, aż się zrumienią. Przewróć i smaż skórą do dołu przez 5 min. Przełóż na wygrzany talerz i odstaw.
Włóż na patelnię resztę masła, poczekaj, aż zacznie się pienić, wsyp płatki migdałowe i podsmaż. Dodaj pietruszkę, kapary, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewaj przez pół minuty.
Ułóż filety na półmisku i nałóż płatki migdałowe z kaparami i cytryną. Podawaj z młodymi ziemniakami z wody i fasolką szparagową.

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki rybne po tajsku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
(odc.06) dorada z grilla
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Śledź w śmietanie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorada z karczochami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.