Dave  Myers

Pstrąg w migdałach


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pstrąg w migdałach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże filety z pstrąga

200 ml mleka pełnotłustego

2 łyżki mleka pełnotłustego

2 łyżki mąki, doprawionej solą i pieprzem

1 łyżka oliwy

50 g masła

2 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanych kaparów

1 cytryna (sok i skórka)

Przygotowanie:

Osusz filety ręcznikiem papierowym, odstaw.
Do jednego głębokiego talerza wlej mleko, do drugiego wsyp mąkę ze zmielonymi migdałami. Zanurzaj filety w mleku, a następnie obtaczaj w mące z mielonymi migdałami, tak, by pokryły się równą warstwą.
Na patelni rozgrzej oliwę i połowę masła. Ułóż filety na patelni, skórą do góry i smaż przez 2 min, aż się zrumienią. Przewróć i smaż skórą do dołu przez 5 min. Przełóż na wygrzany talerz i odstaw.
Włóż na patelnię resztę masła, poczekaj, aż zacznie się pienić, wsyp płatki migdałowe i podsmaż. Dodaj pietruszkę, kapary, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewaj przez pół minuty.
Ułóż filety na półmisku i nałóż płatki migdałowe z kaparami i cytryną. Podawaj z młodymi ziemniakami z wody i fasolką szparagową.

powrót

Podobne przepisy

Ogon tuńczyka w ziarnach maku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Tajskie placuszki rybne delii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Gefilte fisz w szarym sosie
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Grillowane sardynki z koprem włoskim
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.