Pstrąg po tajsku

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Pstrąg po tajsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filety pstrąga oceanicznego (po 150 g) ze skórką

mąka orkiszowa do panierowania

łyżka oliwy

 

Sos:

pół filiżanki wody

2 łyżki cukru kokosowego

łyżka sosu rybnego

2 łyżki posiekanego imbiru

posiekane czerwone chili

łyżka soku z limetki

łyżeczka octu kokosowego

 

Dodatki:

filiżanka groszku cukrowego

marchewka pokrojona „w zapałkę”

główka bok choy

woda

 

Przybranie:

2 posiekane dymki

garść natki kolendry

duża papryczka chili do przybrania

Przygotowanie:

Składniki dressingu gotować przez 10 minut na wolnym ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Rybę oprószyć mąką i smażyć przez 2-3 minuty skórą do dołu na rozgrzanej oliwie. Odwrócić i smażyć przez kolejne 3 minuty. Groszek, marchewkę i bok choy blanszować we wrzątku przez 2 minuty. Przełożyć na talerz. Rybę ułożyć na warzywach, polać sosem i przybrać dymką, kolendrą i posiekanym chili.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.