Pstrąg pieczony w soli

Pstrąg pieczony w soli
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 3 kg zwykłej soli kuchennej
  • 6 białek
  • 2-3 kg pstrąg tęczowy w całości
  • wypatroszony
  • 50 g masła
  • garść grubo siekanego estragonu
  • tymianku i natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszaj 2 kg soli z częścią ziół i białkami, aż masa stanie się wilgotna i klejąca (w razie potrzeby dolej wody lub jeszcze jedno białko). Na dno foremki do pieczenia wysyp kilogram soli. Do wnętrza ryby włóż resztę ziół i masło. Rybę połóż na sypkiej soli, przykryj masą solną w taki sposób, żeby wyglądała na „zmumifikowaną”. Piecz w temperaturze 220°C, licząc 25 minut na każdy kilogram ryby. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw na około 5 minut. Przed podaniem rozbij twardą skorupę młotkiem i usuń resztki soli.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA