Delia  Smith

Pstrąg na zimno z fenkułem w sosie z białego wina i pomidorów


Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pstrąg na zimno z fenkułem w sosie z białego wina i pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

świeże pstrągi

wypatroszone

oczyszczone i umyte

¾ łyżeczki ziaren pieprzu

¾ łyżeczki nasion kolendry

½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego

oliwa z oliwek extra virgin

drobno posiekana cebula

ząbek czosnku

45 dag obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów

łyżka soku z cytryny

łyżka białego octu winnego

240 ml białego

wytrawnego wina

½ łyżeczki oregano

fenkuł

2 łyżki drobno posiekanej natki

2 posiekane dymki

skórka otarta z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Przyprawy tłuczemy w moździerzu i prażymy przez minutę na suchej patelni. Dolewamy trochę oliwy. Gdy się rozgrzeje, przez 5 minut podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, sok z cytryny, ocet i wino. Gdy sos zawrze – doprawiamy go solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy oczyszczony i pokrojony fenkuł, wkładamy do sosu sprawione ryby i dusimy 10 minut na każdej stronie.
W tym czasie mieszamy natkę, skórkę z cytryny, posiekane liście fenkułu i dymkę. Rybę studzimy, posypujemy zieleniną i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Tatar z pstrąga wędzonego w chwili podania z bukietem sałat
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Łosoś w pikantnym sosie karmelowym
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia australijska
Ryba po marokańsku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.