Marieta  Marecka

Pstrąg faszerowany grzybami i fasolą z warzywami grillowanymi i kaszą


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pstrąg faszerowany grzybami i fasolą z warzywami grillowanymi i kaszą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 pstrągi w całości

300 g mrożonych albo świeżych podgrzybków

1 cebula

½ puszki jasnej fasoli

1 łyżeczka cząbru suszonego

szczypiorek

2 łyżki gęstej śmietany 22%

pęczek świeżego tymianku

sól

pieprz

2 łyżki masła + 2 do obłożenia ryby

 

Warzywa z kaszą:

1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej

¼ papryki czerwonej

¼ papryki zielonej

¼ bakłażana

¼ cukinii zielonej lub żółtej

3 ząbki czosnku w całości (nieobrane)

oliwa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pstrąga czyścimy, pozbywamy oczu, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
Grzyby kroimy w mniejsze kawałki, cebulkę bardzo drobno.
Rozgrzewamy masło na patelni, przesmażamy cebulkę jak zmięknie dodajemy grzyby i kilka gałązek tymianku. Po kilku minutach, jak grzyby zaczną się rumienić, dodajemy fasolę, cząber, sól i pieprz. Przesmażamy razem jeszcze moment i ściągamy z gazu.
Jak całość lekko przestygnie dodajemy śmietanę i drobno posiekany szczypiorek, mieszamy i faszerujemy pstrągi. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, okładamy masłem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Odkrywamy rybę i dopiekamy ją jeszcze 5-7 minut podlewając wytopionym masłem.
Warzywa kroimy w paski i plastry. Rozgrzewam oliwę, wrzucamy na nią czosnek w łupinkach i warzywa. Grillujemy na dość dużym ogni.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałązkami tymianku. Na koniec dorzucamy ugotowaną kaszę, mieszamy razem i ściągamy z ognia. Rybę serwujemy w całość z grillowanymi warzywami.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz marynowany
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Śledź w śmietanie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ryba z pomidorami i tapenadą z zielonych oliwek
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska
Filet z łososia z salsą malinową
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.