Pstrąg faszerowany grzybami i fasolą z warzywami grillowanymi i kaszą

Pstrąg faszerowany grzybami i fasolą z warzywami grillowanymi i kaszą
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 2 pstrągi w całości
  • 300 g mrożonych albo świeżych podgrzybków
  • 1 cebula
  • ½ puszki jasnej fasoli
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • szczypiorek
  • 2 łyżki gęstej śmietany 22%
  • pęczek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła + 2 do obłożenia ryby
Warzywa z kaszą:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej
  • ¼ papryki czerwonej
  • ¼ papryki zielonej
  • ¼ bakłażana
  • ¼ cukinii zielonej lub żółtej
  • 3 ząbki czosnku w całości (nieobrane)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pstrąga czyścimy, pozbywamy oczu, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
Grzyby kroimy w mniejsze kawałki, cebulkę bardzo drobno.
Rozgrzewamy masło na patelni, przesmażamy cebulkę jak zmięknie dodajemy grzyby i kilka gałązek tymianku. Po kilku minutach, jak grzyby zaczną się rumienić, dodajemy fasolę, cząber, sól i pieprz. Przesmażamy razem jeszcze moment i ściągamy z gazu.
Jak całość lekko przestygnie dodajemy śmietanę i drobno posiekany szczypiorek, mieszamy i faszerujemy pstrągi. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, okładamy masłem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Odkrywamy rybę i dopiekamy ją jeszcze 5-7 minut podlewając wytopionym masłem.
Warzywa kroimy w paski i plastry. Rozgrzewam oliwę, wrzucamy na nią czosnek w łupinkach i warzywa. Grillujemy na dość dużym ogni.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i gałązkami tymianku. Na koniec dorzucamy ugotowaną kaszę, mieszamy razem i ściągamy z ognia. Rybę serwujemy w całość z grillowanymi warzywami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA