Jacques Reymond

Przystawka z karczochów


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Przystawka z karczochów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 karczochów

1 cytryna

4 listki laurowe

6 ziarenek pieprzu

5 ząbków czosnku

posiekanych

125 ml oliwy z oliwek

dodatkowy sok z cytryny

125 ml białego wina

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Obrać karczochy, zdjąć zewnętrzne liście, zostawić środek (serce karczocha). Oskrobać łykowate liście i pokroić na ćwiartki. Posmarować sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, razem z listkami laurowymi, ziarnkami pieprzu i czosnkiem, skropić oliwą. Piec w średnio gorącym piekarniku, ok. 180 stopni C, przez 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika, skropić sokiem z cytryny. Dodać białe wino i posiekaną natkę pietruszki. Podawać jako przystawkę lub wymieszać z makaronem.

powrót

Podobne przepisy

Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomidory faszerowane mozzarellą i boczkiem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pełnoziarniste pancakes z owocami
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pan Bagnat – kanapka nicejska
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.