Ruth  Rogers

Przystawka warzywna


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Przystawka warzywna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 fenkuły

oliwa

12 czerwonych okrągłych chili

3 ząbki czosnku

przekrojone na pół

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

6 anchois

garść kaparów

garść liści natki o płaskich liściach

pęk boćwiny

sok z połowy cytryny

czerwony ocet winny

 

 

Przygotowanie:


Odkrój nać i twarde głąby od fenkułów i pokrój je na cząstki wielkości dużego kęsa. Rozgrzej oliwę w rondlu i podsmaż fenkuły, aż się zeszklą. Dodaj czosnek, szczyptę soli i czarnego pieprzu i przesmaż, aż czosnek się zrumieni. Zagotuj garnek wrzątku. Włóż okrągłe chili do rondla i wlej tyle oliwy, żeby chili były zalane do 2/3 wysokości. Wlej chochlę wrzątku z garnka do rondla z fenkułami. Gdy oliwa w rondlu z chili się zagotuje, wyjmij chili łyżką cedzakową i osącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Posiekaj anchois, kapary i natkę. Kiedy chili przestygną, rozłóż je na płaskiej powierzchni i nafaszeruj anchois, kaparami i natką. Włóż liście boćwiny do garnka z wrzątkiem i blanszuj 3-4 minuty. Przełóż je do durszlaka i zaczekaj, aż woda odcieknie, a boćwina trochę przestygnie. Wymieszaj ją z sokiem z cytryny i skrop octem winnym i oliwą. Przed podaniem rozłóż na dużym płaskim talerzu liście boćwiny, faszerowane chili oraz duszone fenkuły.

powrót

Podobne przepisy

Grzanki z sardelami i pomidorami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.