Przepiórki z tymiankiem i cydrem pieczone w sianie

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Przepiórki z tymiankiem i cydrem pieczone w sianie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 dorodne przepiórki

2 garści siana

duży pęczek tymianku

2 ząbki czosnku

300 ml cydru

200 g mąki

łyżka soli

100 ml wody

oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż małą gałązkę tymianku do środka każdej z przepiórek. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Obsmaż przepiórki ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni i posyp solą oraz pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż siano, tymianek i ząbki czosnku. Na górze połóż przepiórki i wlej cydr. Wymieszaj mąkę z solą i wodą i zagnieć ciasto. Zrób z niego wałek o długości 60 cm i oklej nim brzegi naczynia. Przyciśnij do niego pokrywkę - w ten sposób powstanie hermetyczne zamknięcie. Para, soki i aromaty potrawy zostaną w środku. Piecz przez około 20 minut. Przy pomocy cienkiego noża pozbądź się ciasta. Przykrywkę usuń dopiero na stole, na oczach gości. Na pewno zrobi na nich wrażenie! Podawaj przepiórki z kapustą, boczkiem i purée ziemniaczanym. Nie zapomnij polać wszystkiego aromatycznym sosem.

powrót

Podobne przepisy

Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pulled pork – wieprzowina długo pieczona
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.