Przegrzebki zapiekane z ziołami

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki zapiekane z ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2-3 ząbki czosnku

grubo posiekanych

150 g masła

1 pęczek natki

drobno posiekany

sól

6 przegrzebków

w połówce muszli

100 ml białego wina

1 łyżka estragonu

drobno posiekanego

6 łyżek oliwy z oliwek

6 łyżek bułki tartej

ćwiartki cytryny

do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 250°C. Zmiksuj w blenderze czosnek, masło, natkę i szczyptę soli. Rozłóż przegrzebki w muszlach na blasze. Do każdej muszli wlej troszkę wina i posyp szczyptą soli i estragonem. Skrop oliwą. Posyp każdą muszlę bułką tartą, a na wierzch połóż trochę masła czosnkowo-pietruszkowego. Wstaw do piekarnika i piecz przez 6-7 minut, aż przegrzebki będą gotowe, a bułka tarta utworzy złocistą, chrupiącą skorupkę. Podawaj od razu z ćwiartkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.