Przegrzebki zapiekane z ziołami

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki zapiekane z ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2-3 ząbki czosnku

grubo posiekanych

150 g masła

1 pęczek natki

drobno posiekany

sól

6 przegrzebków

w połówce muszli

100 ml białego wina

1 łyżka estragonu

drobno posiekanego

6 łyżek oliwy z oliwek

6 łyżek bułki tartej

ćwiartki cytryny

do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 250°C. Zmiksuj w blenderze czosnek, masło, natkę i szczyptę soli. Rozłóż przegrzebki w muszlach na blasze. Do każdej muszli wlej troszkę wina i posyp szczyptą soli i estragonem. Skrop oliwą. Posyp każdą muszlę bułką tartą, a na wierzch połóż trochę masła czosnkowo-pietruszkowego. Wstaw do piekarnika i piecz przez 6-7 minut, aż przegrzebki będą gotowe, a bułka tarta utworzy złocistą, chrupiącą skorupkę. Podawaj od razu z ćwiartkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Koktajl krewetkowy z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Napoje
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.