Przegrzebki zapiekane w muszlach

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki zapiekane w muszlach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 świeżych przegrzebków w muszlach

10 plasterków chorizo

4 ząbki czosnku

zmiażdżone

świeża bazylia

tymianek i liście laurowe

nasiona kminu

po jednej czerwonej

żółtej i zielonej papryce

2 cukinie

5 główek młodego kopru włoskiego

5 zielonych szparagów

5 młodych porów

400 ml sosu pomidorowego babci Louise

oliwa

oliwa truflowa

sok wyciśnięty z 1 cytryny

1 łyżeczka wędzonej papryki

sól morska i utłuczony czarny pieprz

do smaku

200 g miękkiego koziego sera ze skórką

5 pasków ciasta francuskiego o wymiarach 40 x 20 cm

2 żółtka rozkłócone z 1 łyżeczką wody

 

 

Przygotowanie:


Przegrzebki wyjąć z muszli i odciąć korale. Włożyć na kilka minut do lodowatej wody, aby usunąć piasek. Przeciąć poziomo na pół. Muszle dokładnie wyczyścić i wysuszyć. Na oliwie przesmażyć plasterki chorizo z solą, kminem, tymiankiem, liśćmi laurowymi i czosnkiem. Wyjąć z patelni i na tej samej oliwie usmażyć przegrzebki oprószone solą, pieprzem i wędzoną papryką. Skropić sokiem z cytryny, wyjąć z patelni i odstawić. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone warzywa. Wlać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić około minuty. Dodać do warzyw chorizo i sos pomidorowy, wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać liśćmi bazylii i skropić oliwą truflową. Do połówki muszli włożyć porcję warzyw z chorizo, przegrzebki i plaster koziego sera. Przykryć drugą połówką muszli. Posmarować paski ciasta rozkłóconym jajkiem i dokładnie owinąć nimi muszle. Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku, posypać kminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec 7-10 minut. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.