Gary  Rhodes

Przegrzebki z tangerynkami i purée z szalotek


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki z tangerynkami i purée z szalotek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilka kawałków masła

oliwa do smażenia

325 g posiekanych szalotek

4 łyżki stołowe kremówki

sól i biały pieprz

24 cząsteczki tangerynek

tłuszcz do posmarowania blachy

nieco roztopionego masła

pieprz

oliwa

12 przegrzebków

gruboziarnista sól morska

2 łyżki stołowe brandy

sok z 6 tangerynek

szczypiorek do przybrania

 

 

Przygotowanie:


W rondlu rozgrzej kawałek masła z odrobiną oliwy. Dodaj posiekane szalotki. Duś przez 15 minut na średnim ogniu. Dolej śmietanę i duś przez 5 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Przełóż do miksera i zmiksuj. Z cząsteczek tangerynek zdejmij skórkę. Połóż na natłuszczonej blasze. Posmaruj roztopionym masłem. Posyp zmielonym czarnym pieprzem. Wstaw pod rozgrzany grill.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Połóż przegrzebki. Smaż, aż nabiorą koloru. Dorzuć kawałek masła. Posyp gruboziarnistą solą morską. Do rondelka wlej brandy. Gdy się zagotuje, wlej sok z tangerynek. Odparuj połowę, aż powstanie syrop. Na talerz nałóż porcje purée z szalotek. Na każdą połóż przegrzebka, a na wierzch cząstkę tangerynki. Przybierz wąsami szczypiorku. Polej syropem.

powrót

Podobne przepisy

Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.