Janella  Purcell

Przegrzebki z pomidorem i bazylią


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki z pomidorem i bazylią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 przegrzebki na połówkach muszli

średni pomidor

sok z ćwiartki cytryny

drobno posiekany ząbek czosnku

oliwa z oliwek

2 łyżki posiekanej bazylii

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pomidor wkładamy do wrzątku na 10 sekund, potem obieramy i siekamy odrzucając gniazdo nasienne.
Przegrzebki w muszlach układamy na kopczykach soli. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku pod średnio nagrzanym grillem przez 3 minuty. Na patelnię wlewamy sporo oliwy, dodajemy czosnek, pomidor i bazylię. Podsmażamy, aż pomidor zmięknie. Przegrzebki polewamy przygotowanym sosem i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.