Janella  Purcell

Przegrzebki z pomidorem i bazylią


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki z pomidorem i bazylią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 przegrzebki na połówkach muszli

średni pomidor

sok z ćwiartki cytryny

drobno posiekany ząbek czosnku

oliwa z oliwek

2 łyżki posiekanej bazylii

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pomidor wkładamy do wrzątku na 10 sekund, potem obieramy i siekamy odrzucając gniazdo nasienne.
Przegrzebki w muszlach układamy na kopczykach soli. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku pod średnio nagrzanym grillem przez 3 minuty. Na patelnię wlewamy sporo oliwy, dodajemy czosnek, pomidor i bazylię. Podsmażamy, aż pomidor zmięknie. Przegrzebki polewamy przygotowanym sosem i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z ośmiornicy po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Duszone omułki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.