Przegrzebki z migdałowo-pomarańczową kruszonką

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki z migdałowo-pomarańczową kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

filiżanka zblanszowanych migdałów

skórka otarta z pomarańczy

łyżka prażonego sezamu

łyżeczka tymianku

pół łyżeczki soli morskiej

12 przegrzebków w muszlach

podzielona na cząstki pomarańcza

2 łyżki tahini

1/3 filiżanki soku z pomarańczy

rozgnieciony ząbek czosnku

tymianek do dekoracji



Przygotowanie:

Zmiksować migdały, skórkę z pomarańczy, sezam, tymianek i sól. Na każdego przegrzebka nałożyć po łyżce przygotowanej mieszanki. Grillować przez kilka minut, aż kruszonka się zrumieni. Wymieszać tahini, sok z pomarańczy, sól i czosnek. Upieczone przegrzebki skropić przygotowanym sosem, przybrać cząstkami pomarańczy i gałązkami tymianku.

powrót

Podobne przepisy

Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.