Ainsley Harriot

Przegrzebki z grilla z dressingiem kolendrowo-cytrynowym


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia Ameryki Północnej

Przegrzebki z grilla z dressingiem kolendrowo-cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

świeże przegrzebki

sól morska i świeżo mielony pieprz

oliwa do posmarowania przegrzebków plus 4 łyżki do polania

garść świeżej kolendry

kilka ząbków czosnku

sok z jednej cytryny

 

 

Przygotowanie:


Wsunąć nóż pod krawędź muszli, podważyć i rozchylić. Wsunąć nóż między muszlę, a przegrzebka i przesunąć od spodu, wyjąć mięso z muszli. Ostrym nożem obciąć wszelkie żyłki dookoła, opłukać. Muszle wyszorować z obu stron. Oczyszczone przegrzebki posypać solą i kilkoma drobinami grubo zmielonego pieprzu, skropić oliwą. Ułożyć na ruszcie (grill powinien być gorący: węgle należy rozpalić 40 minut wcześniej, tak, aby nie paliły się żywym płomieniem, a jedynie lśniły czerwonawą poświatą). Piec kilka minut z każdej strony (nie za długo, bo będą jak guma), następnie ułożyć w muszlach i polać oliwą oraz dressingiem.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.