Przegrzebki pieczone z ziołami

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki pieczone z ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 ząbki czosnku

150 g masła

1 pęczek posiekanej natki pietruszki

6 przegrzebków w muszlach

1 szklanka białego wina

1 łyżka posiekanego estragonu

6 łyżek oliwy

tarta bułka

cząstki cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury. Masło i czosnek lekko posolić i połączyć w blenderze.
Przegrzebki umieścić w muszlach i ułożyć na blasze. Do każdej muszli wlać nieco wina, dać szczyptę soli, posypać estragonem i polać oliwą. Mięso pokryć bułką tartą i na wierzch położyć kawałek masła czosnkowego. Piec 6-7 minut, aż przegrzebki się upieką, a tarta bułka utworzy złotą skorupkę. Podawać z cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Mule w białym winie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.