Brygida Kosel

Proziaki lub fajarcarze


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 14164

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg mąki pszennej

250 ml kefiru

1 łyżka sody

szczypta soli

kilka łyżek powideł śliwkowych

kilka łyżek powideł różanych

100 ml śmietany

 

 

Przygotowanie:


Z kilku łyżek kefiru i łyżki sody oczyszczonej zrobić zaczyn. ½ kg mąki pszennej wymieszać z pozostałą częścią kefiru i przygotowanym wcześniej zaczynem. Dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, więc trzeba je wyrabiać tak długo, aż osiągnie wymaganą konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie w każdym momencie można dodać trochę mąki. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od dłoni. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto jest już gotowe tworzyć z niego zgrabne placuszki. Smażyć na złoty kolor na suchej, lekko rozgrzanej patelni.
Najlepiej podawać z wiejską śmietaną, konfiturą różaną bądź śliwkową.

powrót

Podobne przepisy

Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grissini
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.