Sophie Grigson

Prowansalska zapiekanka z kardem


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Prowansalska zapiekanka z kardem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

2-3 łodygi kardu bez nasady i liści, obrane z włókien i pokrojone na 3-centymetrowe kawałki.

garść czarnych oliwek bez pestek

mała garść mąki

oliwa

200 g białego wytrawnego wina

sól, pieprz

po 100 g serów: emmentalera i gruyere\'a, startych na grube wiórki



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ugotuj kard w wodzie z dodatkiem soku z cytryny albo octu winnego, a następnie odsącz. Blanszowany przez 10-15 minut ma małym ogniu powinien być chrupiący i twardawy, ale jednak ugotowany – inaczej będzie gorzki. Mieszając podduś kard z oliwkami na oliwie z dodatkiem mąki, która wchłonie nadmiar tłuszczu. Dolej wino, dopraw sos solą i pieprzem i podgrzewaj jeszcze przez 5-10 minut, aż mąka się ugotuje, a sos zgęstnieje. Przełóż zawartość patelni do naczynia do zapiekania i posyp tartymi serami. Zapiekaj przez 20 minut.



© Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#PkOXHPCmoDucmsuhRZ

09.01.2012 16:36


CYTUJ

ZXgyoK , [url=http://cowtmqvitims.com/]cowtmqvitims[/url], http://idmrqcsppema.com/, http://bfpssgigpgvv.com/

#kRoZTujwTglRkdhO

09.01.2012 00:14


CYTUJ

Articles like this are an example of quick, helfupl answers.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.