Prowansalska zapiekanka warzywna

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Prowansalska zapiekanka warzywna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Marynata z ziół prowansalskich:

¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli

1 łyżka posiekanego świeżego oregano

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu

1 łyżeczka posiekanego świeżego cząbru

1 łyżeczka świeżej lawendy

2 łyżki oliwy extra vergine

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz



Inne składniki:

1 średni bakłażan, pokrojony w krążki o grubości około 1 cm

3 zielone cukinie, pokrojone skosem w centymetrowe plastry

2 duże pomidory, pokrojone w plastry

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 łyżka oliwy

1 szklanka świeżych liści bazylii

½ szklanki wydrylowanych oliwek

sól i pieprz



Przygotowanie:

Zmiksuj w malakserze cebulę, zioła, oliwę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu na gładkie purée. Rozgrzej patelnię grillową. Obsmaż plastry bakłażana i cukinii przez 3 minuty z każdej strony, a następnie przełóż na duży talerz. Obtocz warzywa w marynacie z ziół prowansalskich i czosnku. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Natłuść oliwą płytkie żeliwne naczynie o średnicy 20-22 cm i ułóż w nim plastry bakłażana, cukinii oraz pomidorów, tak by nakładały się na siebie. Na wierzchu rozłóż liście bazylii oraz oliwki. Dopraw solą oraz pieprzem i przykryj krążkiem pergaminu. Zapiekaj około 40 minut, aż warzywa zmiękną i wchłoną większość soków. Odstaw zapiekankę na 15 minut przed podaniem, żeby przestygła.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z bekonu i jaj
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki
Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.