Jennifer  Paterson

Prowansalska bagietka z warzywami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Prowansalska bagietka z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 długa bagietka lub 4 małe

1 przepołowiony ząbek czosnku

12 dorodnych czarnych oliwek

bez pestek

1 czerwona

pokrojona papryka

garść blanszowanej fasolki szparagowej

2 duże pokrojone pomidory

4 filety anchois

2 łyżki wybornej oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku cytrynowego lub octu winnego

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Przetnij bagietkę wzdłuż i natrzyj wewnętrzne powierzchnie czosnkiem. W mikserze połącz oliwki, paprykę, fasolę, pomidory i anchois (albo posiekaj ręcznie, albo zgnieć w moździerzu). Wymieszaj z oliwą i sokiem cytrynowym. Dopraw do smaku. Posmaruj grubo połówki bułki mieszaniną i złącz je. Owiń papierem do pieczenia i zwiąż sznurkiem. Przyciśnij obciążoną deską do krojenia i pozostaw na 1 godz. Później ruszaj na swój piknik.

powrót

Podobne przepisy

Kanapki tostowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Prawdziwki grillowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jajka posche z sałatką z buraczków
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Suflet ziemniaczany
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.